
قبل از هرچیز به این بپردازیم که چه کسانی به اجازه اقامت نیاز دارند. در حالت عادی با ورود به ترکیه تا ۹۰ روز با استفاده از ویزای توریستی اجازه ماندن دارید. بنابراین اگر قصد ماندن کمتر از ۹۰ روز در ترکیه را دارید نیازی به هیچ کاری ندارید. اما اگر بیشتر از این مدت قصد ماندن دارید باید اجازه اقامت بگیرید. در صورتی که بیش از ۹۰ روز در ترکیه بمانید و اجازه اقامت نگرفته باشید موقع خروج از کشور از باید جریمه بپردازید.
انواع اجازه اقامت:
اجازه اقامت کوتاه مدت: برای افرادی است که با شهروند ترکیه ازدواج نکرده اند و کمتر از ۸ سال در ترکیه بودهاند. اگر بار اول است که اقدام میکنید اجازه اقامت شما نهایتاً یکساله و اگر اجازه اقامتتان را تمدید میکنید نهایتاً دوساله خواهد بود.
اجازه اقامت طولانی مدت:برای کسانی است که با شهروند ترکیه ازدواج نکرده اند و حداقل ۸ سال در ترکیه بودهاند. مدت اعتبار آن نامحدود است.
اجازه اقامت خانوادگی: برای افرادی است که با شهروند ترکیه ازدواج کردهاند یا افراد صغیری که کفیل آنها شهروند ترکیه است.
اجازه اقامت دانشجویی: برای افرادی که در یکی از مقاطع دانشگاهی از کاردانی تا دکترا در یک یاز دانشگاههای ترکیه مشغول به تحصیل هستند. نهایت اعتبار آن برای بار اول سه ساله است.
مراحل زیر برای اجازه اقامت های کوتاهمدت، بلندمدت و خانوادگی است. برای اجازه اقامت دانشجویی بهتر است به دانشگاه محل تحصیلتان مراجعه کنید و اجازه دهید آنها در این زمینه به شما کمک کنند.
۱) شماره مالیاتی بگیرید. شماره مالیاتی را برای گرفتن بیمه نیاز دارید. برای اخذ شماره مالیاتی باید به اداره مالیات (vergi dairesi) نزدیک محل زندگیتان مراجعه کنید. با ارائه پاسپورت و پر کردن فرم درخواست اخذ شماره مالیاتی(dilekçe) میتوانید همان روز شماره مالیاتیتان را دریافت کنید. آنها کپی پاسپورت، نام پدر، نام مادر، شماره تلفن، آدرس و ایمیلتان را از شما خواهند خواست.
۲) بیمه بگیرید. بهترین و ارزانترین نوع بیمه بیمههایی است که در ابتدا برای کل دوره مبلغ را پرداخت می کنید. بسیاری از شرکتهای بیمه پلنهای مخصوص اجازه اقامت دارند. ایک پلنها اکثراً یک ساله هستند و شامل تمامی شرایط اخذ اجازه اقامت هم میشوند. این پلنها ۱۰۰ حالتهای اورژانسی را پوشش میدهند.
۳) عکس بگیرید. در زمان پر کردن فرم درخواست مصاحبه نیاز است که عکس پرسنلیتان را نیز در سیستم آپلود کنید. همان عکسها را به صورت کاغذری هم نیاز دارید. اندازه عکسها باید پاسپورتی باشد. میتوانید به یک آتلیه عکاسی مراجعه کرده و درخواست vesikalık که همان عکس پاسپورتی است کنید.
۴) فرم آنلاین را پر کرده و درخواستتان را پرینت بگیرید. به سایت www.goc.gov.tr مراجعه کنید و روی لینک e-ikamet کلیک کنید. نوع اجازه اقامتی که میخواهید دریافت کنید را بنابر مقدمه این مقاله انتخاب کنید. سایت به شما یک فرم ارائه خواهد داد که آن را باید پر کنید. در نهایت سایت نسخه پر شده pdf این فرم را برای دانلود اراپه میدهد. باید آن را پرینت رنگی بگیرید و همراه خود برای مصاحبه ببرید. در آخرین مرحله پر کردن فرم برای نهایی سازی آن باید روز مصاحبه را انتخاب کنید. سیستم به شما چند مرکز ارائه میکند که شما یکی را انتخاب میکنید و سیستم به شما زمان مصاحبه میدهد. در بعضی از زمانهای سال و دربرخی از شهرهای بزرگ ممکن است زمان مصاحبه با زمان پرکردن فرم چندماه فاصله داشته باشد که طبیعی است و جای نگرانی نیست.
۵) هزینهها را پرداخت کنید. هزینه اقدام برای دریافت اجازه اقامت ۵۸.۵ لیر است. اگر کارت بانکی ترک دارید میتوانید هزینه را از طریق همان سایت به صورت الکترونیکی پرداخت کنید. میتوانید برای پرداخت هزینه به هالک بانک، زراعت بانک و یا واکیفلار بانک هم مراجع کنید و بگویید که «میخواهم هزینه درخواست اجازه اقامت را پرداخت کنم» (“İkamet harçları yattırmak istiyorum.”)
۶) در یک بانک حساب باز کنید و مبلغی در آن داشته باشید. اگرچه داشتن مبلغ در حساب به صورت رسمی برای گرفتن اجازه اقامت لازم نیست اما بسیار تسهیل کننده است و احتمال رد درخواست را به شدت کاهش میدهد. دولت ترکیه میخواهد بداند که شما برای مدت زمانی که در این کشور هستند از حداقل تمکن مالی برای زندگی برخوردارید و به اصطلاح محتاج کسی نمیشوید. حدود تمکن مالی ۵۰۰ دلار در ماه است. اگر حدود این مبلغ را برای ماههایی که میخواهید بمانید در حساب داشته باشید بسیار کمک کننده است. این مبلغ را میتوانید حدود یک هفته قبل از مصاحبه هم در حساب بریزید.
۷) آدرستان را رسمی کنید. اگرچه در سایت اداره مهاجرت به صراحت عنوان نشده است که اجارهنامه منزل باید رسمی باشد اما با توجه به اینکه تنظیم اجارهنامه در ترکیه بسیار راحتتر از ایران است و به هیچ مرجع رسمیای نیاز ندارد. رسمی کردن اجاره نامه در دفتر اسناد رسمی تقریباً به یک پروسه قانونی تبدیل شده است. اگر اسم شما به صورت رسمی در اجاره نامه نیست همراه با فردی که اجارهنامه به اسم اوست به دفتر اسناد رسمی مراجع کنید و درخوسات برگه تعهدنامه (taahütname) را بدهید. این برگه را میتوانید به عنوان برگه رسمی آدرس به جای اجارهنامه ارائه دهید.
توجه: در این حالت اگر کسی که با اجارهنامه او قصد گرفتن اجازه اقامت دارید خارجی است. اجازه اقامتی که به شما تعلق خواهد گرفت نهایتاً تا تاریخ اعتبار اجازه اقامت آن فرد معتبر خواهد بود. همچنین آن فرد باید کپی برابر اصل ترجمه شده پاسپورت خود را نیز به دفتر اسناد رسمی ارائه دهد.
۸) ثبت آدرس و اخذ برگه اقامتگاه. باید با اجاره نامه و یا یک قبض (آب، برق، گاز) به ادارت نقوس (Nüfus Müdürlüğü) منطقه ای که در آن زندگی میکنید مراجعه کنید و درخواست برگه اقامتگاه (ikâmetgâh) کنید. برگه اقامتگاه نشان میدهد که شما آدرستان را به دولت نیز اعلام کردهاید.
۹) برگه عدم سوء پیشینه از پلیس ترکیه بگیرید. این مرحله نسبتاً جدید است اما انجام آن بسیار راحت است. در ترکیه به برگه عدم سوء پیشینه سابقه (sabıka kaydı) گفته میشود که تمامی مراودات شما با پلیس ترکیه در آن ثبت است. در استانبول به دادگاه بزرگ در Çağlayan در مجیدیه کوی (ایستگاه متروبوس دارد) بروید و از آنجا درخواست برگه عدم سوء پیشینه کنید. مسیر متروبوس را به سمت دادگاه ادامه دهید تا به بلوک D برسید. وارد ساختمان نشوید کمی به سمت چپ که حرکت کنید تابلوی محل درخواست برگه عدم سوء پیشینه را میبینید. دفتر آن یک دفتر شیشهای خارج از ساختمان اصلی است. پس از ثبتنام و گرفتن برگه مطمئن شوید که مهر و امضا شده است.
ممکن است برخی به شما بگویند که برای گرفتن برگه عدم سوء پیشینه از طریق سایت دولت الکترونیک ترکیه اقدام کنید. اگرچه این راه هم ممکن است اما بهتر است که برگه مهر و امضا شده که رسمیتر هم هست را داشته باشید. اگرچه امکان گرفتن این برگه از طریق اینترنت هم هست اما ما پیشنهاد میکنیم حتماً آن را به صورت دستی بگیرید.
۱۰) اثبات کنید که از کمکهای اجتماعی استفاده نکرده اید. این مرحله هم مانند مرحله سوء پیشینه یک مرحله نسبتاً جدید است و اینکه چه کسی نیاز است که این مرحله را بگذراند خیلی مشخص نیست. به نظر ما کار از محکمکاری عیب نمیکند و بهتر است که این مرحله را هم انجام دهید. برای گرفتن برگه عدم دریافت کمکهای اجتماعی باید به اداره کمکهای اجتماعی (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı) مراجعه کنید. این اداره تقریباً در تمامی مناطق استانبول دارای شعبه است. در زمان مراجعه به آنجا شماره مالیاتیتان را هم همراه داشته باشید وقتی آنجا رفتید به متصدی بگویید: “Son yıllar içerisinde Sosyal Yardım alınmadığına Gösterir Belge.”
۱۱) دیگر مدارک را نیز آماده کنید. فتوکپی صفحه اول پاسپورت و فتوکپی جدیدترین مهر ورود به ترکیه در پاسپورت و تصویر اجازه اقامت قبلی (در صورتی که قبلاً هم اجازه اقامت داشته اید)
۱۲) در روز و ساعت عیین شده در محل مصاحبه حاضر شوید. توجه داشته باشید که فقط کسی که وکالتنامه داشته باشد میتواند همراهتان به داخل ساختمان بیاید. بنابراین اگر میخواهید کسی برایتان ترجمه کند و همراهتان باشد باید مراحل اخذ وکالتنامه از طرف شما برای فرد مورد نظر نیز قبلاً طی شده باشد.
۱۳) دریافت کارت اقامت. پس از انجام مصاحبه باید منتظر شوید که برایتان یک پیامک بیاید که کارت اقامتتان صادر شده است. در صفحه پیگیری کارت اقامت سایت اداره مهاجرت هم میتوانید مرحله پستی کارت اقامتتان را رهگیری کنید.
اگر برای تمدید اقدام می کنید:
تمام مراحل مشابه هست فقط:
اکنون به جای شماره مالیاتی کد ملی خارجیها را دارید.
اکنون به جای مصاحبه حضوری به صورت پستی مدارک را ارسال می کنید. فرمها را قبل از ارسال حتماً امضا کنید.
حتماً قبل از پایان اعتبار اجازه اقامتتان برای تمدید آن اقدام کنید. تا پیش از ۲ ماه از اتمام اعتبار اجازه اقامتتان میتوانید برای تمدید اجازه اقامت اقدام کنید. یادتان نرود که صفحه سوالات متداول در زمینه اجازه اقامت را هم ببینید.
دیدگاهها
۱- اگر بخواهید از مزایای ازدواح استفاده کنید ارائه ترجمه عقد نامه ضروری است. به عنوان مثال اگر بخواهید اجازه اقامت خانوادگی بگیرید. برای ترجمه عقدنامه بهتر است از ایران اقدام کنید و تاییدیه سفارت ترکیه را نیز بگیرید که این تاییدیه خود مستلزم تایید دادگستری و وزارت امور خارجه است.
۲- یک مبلغی را به نسبت مدت زمانی که از اجازه اقامت برخوردار می شوید باید بپردازید. چیزی معادل عوارض. مبلغ آن قابل توجه نیست و زیر یک میلیون تومان برای یک سال است.
۳- مسائل بسیاری ممکن است باعث این شود که اجازه اقامت به شما تعلق نگیرد. همه چیز به نظر کارمند مصاحبه کننده برمی گردد. مسائل مالی، عدم سو پیشینه، عدم دیپورتی از ترکیه و حتی آراستگی در روز مصاحیه هم تاثیر گذارند. مدت زمان بیمه نیز بسیار مهم است اجازه اقامت نمی تواند از مدت بیمه فراتر باشد. خیر کیس شما بررسی می شود و قبول یا ردش بعداً به شما اطلاع داده می شود.
۴- تا جایی که می دانم هزینه دیگری ندارد.
۱ ترجمه فباله ازدواج و شناسنامه جهت اثبات
ازدواج جایی لازمه ؟ و کلا چه فرقی داره زنو شوهر باهم اقدام کنن یا جدا جدا
۲- هزینه ویزا که بعضی سایت ها به آن اشاره شده باید پرداخت بشه چیه ؟ و چقدر است؟
۳- بعد از مصاحبه اقامت ۱ سال رو بدون مشکل میدن ؟ چه چیزی ممکنه باعث بشه که ندن ؟ همون جا شفاهی اعلام میکنن که چند وقته قراره بدن ؟
۴ - اگر در خانه دوستی اقامت داشته باشی برای مراجعه به نوتر برای صاحب خونه مسئولیت یا هزینه ای ( بجز هزینه نوتر) خواهد داشت مثلا مالیات
خوراکخوان (آراساس) دیدگاههای این محتوا